Bedrijven op het Lopikse bedrijventerrein De Copen slaan de handen ineen met de gemeente Lopik en de provincie Utrecht om de energie-infrastructuur te verbeteren. Door efficiënter gebruik, transport en opslag van schone energie wordt de druk op het elektriciteitsnet verlicht, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen.
Het gezamenlijke initiatief, genaamd Energy Hub, heeft als doel om meer energie op te wekken uit zon, wind en wellicht mestvergisting op het bedrijventerrein, waarbij de opgewekte energie direct ter plaatse wordt verbruikt. Dit project wordt geleid door ondernemers, de gemeente Lopik en de provincie Utrecht.
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt het belang van dit project: 'Dit initiatief helpt bij het verlichten van netcongestie, aangezien de files op het elektriciteitsnet steeds langer worden. Door de directe consumptie van lokaal opgewekte energie kunnen opstoppingen worden verminderd en het net efficiënter worden benut.'
Energiehubs, zoals deze in Lopik, vormen lokale samenwerkingen tussen bedrijven om de vraag en aanbod van energie, transport en opslag op elkaar af te stemmen. Deze aanpak draagt bij aan een efficiënter gebruik van het elektriciteitsnet en leidt tot kostenbesparingen.
Naast De Copen zijn diverse partijen betrokken bij andere duurzame energieprojecten in de regio. Plannen voor de vervanging van windmolens en de aanleg van een zonneveld worden uitgewerkt door Energiecoöperatie Lek en IJssel Stroom, Eneco, en lokale bewonersparticipatiegroepen. Dit past in de visie van netbeheerders die energiehubs zien als cruciaal voor het toekomstige energiesysteem, dat steeds meer decentraal en weersafhankelijk wordt.
De deelnemende bedrijven, waaronder De Heer Land en Water, Roba Metals en Terberg, onderzoeken technische oplossingen en benodigde investeringen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De Ondernemersvereniging De Copen spreekt van een 'grote stap richting duurzame energie en een toekomstbestendige werkomgeving voor alle ondernemers op ons bedrijventerrein'.