In Lopik is het aantal mensen dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker lager dan in gemeenten die sociaal het meest op Lopik lijken. Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat de opkomst in Lopik in twee jaar tijd is gedaald.
In 2023 kwam 71,5 procent van de mensen in Lopik die een uitnodiging kregen voor het bevolkingsonderzoek voor kanker ook daadwerkelijk opdagen. Dit percentage is lager dan in vergelijkbare gemeenten, waar 72,3 procent aanwezig was.
Vergeleken met 2021 is de opkomst in Lopik afgenomen, aangezien in dat jaar nog 75,1 procent opkwam voor de screening.
Het bevolkingsonderzoek heeft in Nederland positieve effecten gehad. Door tijdige screenings en verbeterde behandelingen is het percentage sterfgevallen door kanker gedaald. In 2023 kregen meer dan 27.000 deelnemers aan het onderzoek te horen dat ze te maken hadden met kanker of een voorstadium hiervan.
Niet alle vormen van kanker worden via bevolkingsonderzoek gedetecteerd. Het blijft daarom essentieel om zelf ook alert te zijn op mogelijke symptomen. Bijvoorbeeld, het aantal diagnoses van prostaatkanker is vergelijkbaar met borstkanker, deels door de vergrijzing.
Tumoren zorgen in een gemiddeld jaar in Lopik voor 520 ziekenhuisopnames inclusief sterfgevallen. Tussen 2021 en 2023 was kanker de oorzaak van 106 sterfgevallen in Lopik, wat neerkomt op een derde van alle sterfgevallen in die periode.
Op basis van indicatoren heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten vijftien gemeenten aangewezen die sociaal het meest op Lopik lijken. Deze gemeenten hebben vergelijkbare opkomstpercentages voor kankerscreening.