In Lopik is er een stijging opgetekend in het aantal huizen en kleine verbruikers zonder aardgasaansluiting. Uit recente gegevens blijkt dat op 1 januari 2024 11 procent van de woningen in Lopik aardgasvrij was, in vergelijking met 10 procent een jaar eerder.
De cijfers tonen echter aan dat het percentage aardgasvrije huizen in Lopik lager ligt dan in vergelijkbare gemeenten. In de vijftien gemeenten die het meest op Lopik lijken, is 15 procent van de huizen al aardgasvrij.
Het loskoppelen van woningen van aardgas is een belangrijke pijler van het Nederlandse klimaatbeleid. Volgens de plannen moeten in 2030 anderhalf miljoen woningen aardgasvrij zijn of in ieder geval zo goed geïsoleerd dat de gaskraan kan worden dichtgedraaid. Lopik streeft ernaar om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn.
Om het percentage aardgasvrije woningen te verhogen, zijn zowel nieuwbouwprojecten zonder gasaansluitingen als het omzetten van bestaande woningen naar aardgasvrij cruciaal. In Lopik hebben afgelopen jaar 60 huiseigenaren subsidie ontvangen voor de installatie van warmtepompen, zo blijkt uit gegevens van de RVO.
Om te bepalen hoeveel woningen en kleinverbruikers 'van gas los' zijn, heeft prijsvergelijker Slimster gekeken naar het aantal stroom- en gasaansluitingen in Lopik. Het verschil tussen deze twee aantallen geeft het aantal aardgasvrije woningen aan volgens de analyse van Slimster.
Op basis van de gegevens van Slimster zijn de vijftien gemeenten die het meest op Lopik lijken geïdentificeerd. Hierbij zijn onder andere Oudewater, Molenlanden, Scherpenzeel, en Renswoude opgenomen. De vergelijking met deze gemeenten biedt inzichten in de voortgang van het aardgasvrije beleid in Lopik.
De groei van aardgasvrije woningen in Lopik duidt op een positieve ontwikkeling richting een duurzamere toekomst. Het is een concrete stap in de verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen en de overgang naar schone energiebronnen.
Lees verder voor meer informatie over duurzaamheid en energiebesparing.